Τα δικαιώματα του έργου του David Bowie πουλήθηκαν στην Warner Music

 Τα δικαιώματα του έργου του David Bowie πουλήθηκαν στην Warner Music

Τα δικαιώματα δημοσίευσης του τεράστιου καταλόγου τραγουδιών του David Bowie πουλήθηκαν από τους κληρονόμους του στη Warner Chappell Music (WCM), το εκδοτικό τμήμα της Warner Music Group. Η συμφωνία λέγεται ότι είναι αξίας τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία σημαίνει ότι η Warner κατέχει πλέον τα δικαιώματα για τη σύνθεση τραγουδιών του ίδιου του Bowie, καθώς και για όλες σχεδόν τις ηχογραφήσεις του. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία ολοκλήρωσε μια συμφωνία για την απόκτηση των ηχογραφήσεων του Bowie από το 2000 μέχρι τον θάνατό του το 2016, προσθέτοντας στις ηχογραφήσεις που είχε ήδη από το 1968 έως το 1999.

Από το πρώτο άλμπουμ «David Bowie» του 1967 στο μεταθανάτιο «Toy», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2021, «αυτή η ιστορική συμφωνία περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του Bowie», δηλαδή 26 άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν από τον καλλιτέχνη και εκατοντάδες τραγούδια, μεταξύ άλλων τα θρυλικά «Space Oddity», «Ziggy Stardust», «Heroes» ή «Let’s Dance», ανακοίνωσε με ενθουσιασμό η Warner Chappell Music σε ένα δελτίο τύπου.

Η θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Warner Music, ενός από τους κολοσσούς της μουσικής βιομηχανίας μαζί με τη Sony και την Universal, δεν διευκρινίζει το ποσό αγοράς. Αυτό θα ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Variety.

Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι κληρονόμοι του Bowie, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 10 Φεβρουαρίου του 2016 σε ηλικία 69 ετών νικημένος από τον καρκίνο, σημαίνει ότι η Warner είναι πλέον ιδιοκτήτρια ολόκληρης της συλλογής του σπουδαίου καλλιτέχνη, ως δημιουργού και τραγουδιστή κι ενώ ο όμιλος διαχειριζόταν ήδη τον κατάλογό των ηχογραφημένων κομματιών του.

Η συναλλαγή αυτή είναι το τελευταίο επεισόδιο μας μακράς σειράς εξαγορών έργων καλλιτεχνών που έχουν πεθάνει ή που ζουν ακόμη, όμως θεωρούνται διαχρονικοί, τα οποία έχουν αναδειχθεί σε πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία κυρίως μετά την επανάσταση του streaming.

Τελευταίος σε σειρά, ο Μπρους Σπρίνγκστιν πούλησε το έργο του στη Sony, στα μέσα Δεκεμβρίου, έναντι ενός ποσού που υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πριν από αυτόν, η Τίνα Τέρνερ, ο Νιλ Γιανγκ και ο Μπομπ Ντίλαν είχαν συνάψει ανάλογες συμφωνίες.

Αυτές οι συμφωνίες επιτρέπουν στις εκδοτικές εταιρείες να συγκεντρώνουν εισόδημα από δικαιώματα, καθώς και όταν η μουσική δίνεται για χρήση σε ταινίες, τηλεόραση και διαφημίσεις.

 

 

Πηγή: protothema.gr

 

 

 

Απάντηση

Ραδιόφωνο με άποψη Ποιοι Είμαστε